BLOGLOVIN BLOGGER VIMEO FACEBOOK

Monday, June 30, 2014

YO-KIRJOITUKSET LÄHESTYVÄT?!!?

L: Alkaa pikkuhiljaa ne syksyn yo-kirjoitukset lähestymään... Mutta en yhtään tiedä, että mitä pitäisi tehdä? Syksyllä kirjoitan terveystiedon ja Suomi toisena kielenä, joista toi ensimmäinen kaipaisi vähän enemmän treeniä.  Otetaan vinkkejä ja kokemuksia vastaan! Miten kannattaa tehdä lukusuunnitelma ja miten ylipäätänsä valmistautua kirjotuksii?  Kaikki asiat mitkä tulee mieleen kirjotuksista ja niihin valmistautumisesta otetaan vastaan!:)
20140630_073757000_iOS
tätä kuvaa ei tarvii ottaa tosissaan... muun öiset pelleilyt viime viikolla :-D

19 comments:

  1. pääsin tänäkeväänä ylioppilaaks ja mun kohdalla toimi se, että luin intensiivisesti 2-3vk intensiivisesti, eli pari viikkoo niitä kirjoja ja sit vikalla viikolla kertasin. Koitin alottaa jo 1-2kk ennen mut ei siitä tullu mitään ja jos lukis kappale per päivä niin kerkee unohtaan kaiken kun on saanu vikan kirjan loppuun. Ja sit ei kannata verrata noita kurssinumeroita keskenään, mul oli esim terkka 6 mut kirjotin siitä laudaturin, äikkä 7 ja kirjotin eximian, bilsa 7 ja kirjotin m (pistettä vaille ee) yms. mut mun vinkki on et kannattaa kattoo vaik 4 vikaa yo koetta, koska yleensä samoja asioita ei kysytä putkeen (tai no perusasioita jooo, mut esim bilsassa ei tuu mitään sydämmen rakennetta montaa kertaa putkeen). sit on vaan stressaamatta, koska oikeesti noi on niin paljon tuurista kii. luin syksyllä 5 kertaa bilsan alueen ja kirjotin just ja just C, keväällä menin korottaan ja olin sillee et naaaaaah ei jaksa et tuurilla mennää, luin 2/5 kirjaa ja kirjotin pisteen vaille E:D Noi alueet on kuitenkin sellasii et kaikkee on aika vaikee sisäistää täydellisesti. Ja jos on tunnilla kuunnellu nii ei ne asiat oo sillon uusii ja sen kun kertailee vaan. ja terkasta sen verran, et lukasin kirjat vaan kerran läpi, luin lähinnä terveykirjastoo yms nettisivuja koska tossa terkassa noi asiat on tosi soveltavii. Sit tietty kannattaa kerrata keskeiset käsitteet ja kertauskirjassa oli tosi hyvin kaikki esillä. mut siel kysytään ajankohtasii asioit, esim mul oli karppausta yms ja kokeet tehään n. puol vuotta ennen eli mietit mitä oli pinnalla viime keväänä. Esim veikkaisin et siitä HPV rokotteesta vois tulla tai rokotteista yleensäkkin jja tällästä. Sit aattelet kaiken sillee yksilö yhteisö golbaali ja psyykkinen fyysinen sosiaalinen ja ajattelet sitä asiaa kaikkien kannalta. Esim kun piti kertoo karppauksesta niin tungin sinne mitä vaikutuksia sil karppauksel voi olla perheen lapsiin jne eli sinne voi oikeestaan heittää mitä vaan :D esim yks vuos oli että mitä hyötyy ja haittaa voi olla koirasta lemmikkinä niin tohon nyt repii ihan maalaisjärjelläkin kaikkee, että hyvii puolii esim liikunnan lisääntyminen ja haittoja allergiat jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HPV.tä tuskin kysytään kun se oli nyt kevään kokeessa :) mutta vinkkinä itsekin voisin antaa et kannattaa alottaa sillee rauhassa lukemaan et lukee kirjat läpi! esim itse luin n.2kk (tosin kirjotin keväällä 3 ainetta ja luin niihin yhtä aikaa) ja aluksi vain luin hiljalleen kaikki kirjat läpi, alleviivailin ja liimailin muistilappuja sivuihin. Sitten viimeisin 3vk luin intensiivisesti ja siin vaiheessa ne vihoviimisetki nippelitiedot painui päähän! ja hyvin toimi sain pistettä vaille L.n eli tyytyväinen ollaan :D

      Delete
  2. Hehheh, mä kirjotin terveystiedon ja panostus oli niinki huikee et lukasin edellisenä iltana sellasta kirjaa jossa oli kaikki tt kurssit. Ja sain E. XD ei kannata kuitenkaan ottaa mallia vaan panostaa vähän enemmän mutta pointti oli, että älä liikaa ainakaan stressaa siitä terveystiedosta :) kannattaa lukea kirjat läpi ja tehdä ainakin muistiinpanoja js kerätä kaikista kirjoista tärkeimmät asiat paperille. :) netistä löytää (kai) edellisiä kokeita, kantsii kurkata!

    ReplyDelete
  3. Itse kirjoitin viime vuonna ensimmmäisenä aineenani filosofian ja voin sanoa, että se ei oo niin paha mitä kaikki väittää :] Toki kannattaa aloittaa lukemaan hyvissä ajoin ja ottaa kirjoitukset tosissaan ja sillein, mutta siis ei nyt tosiaankaan kannata alkaa panikoimaan sen takia. Kannattaa lukea ensin sillein sellaiset yleis asiat että tietää sen aiheen niin kun pääpiirteittäin ja kun se on hallinnassa niin sitten alkaa keskittymään niihin pienempiin yksityiskohtiin. Ja kun lukee niin ei kannata yrittää muistaa joka ikistä pienen pientä asiaa ja numeroa vaan miettii aina että 'onks tää nyt millään lailla oleellinen asia' ja sillein. Ei se maailma niihin kirjoituksiin kaadu :D

    ReplyDelete
  4. Itse kirjoituksiin kannattaa pukeutua lämpimästi ja ottaa vaikka tyyny mukaan, että on mahdollisimman mukavat oltavat.

    Itte olin tosi huono kirjoituksiin valmistautumisessa, mut kannattaa alottaa lukeminen ajoissa. Ainakin kuukausi aikaisemmin, että ehtii lukemaan kaiken ja sitten pari päivää ennen kirjoituksia ehtii kertaamaan vielä niitä vaikeimpia asioita. Lukiessa kannattaa muistaa, ettei yritä väkisin lukea esim. kahta tuntia putkeen vaan lukee just niin kauan kuin jaksaa. Turha lukea kahta tuntia, jos mieleen ei kuitenkaan jää loppujen lopuks mitään.

    Toivottavasti tästä oli jotain apua. :)

    http://sonjatuuliak.blogspot.fi/

    ReplyDelete
  5. Kannattaa alottaa lukeminen ajoissa ja lukea vähän kerrallaan, jolloin ei tarvii sisäistää niin paljon tietoa kerralla! :) Kannattaa myös lukea erilaisia terveyteen liittyviä ajankohtaisia artikkeleita! :) Niitä rakastetaan yo-kokeissa. Tsemppiä lukuhetkiin! :)

    PreciousPicturesBlogi

    ReplyDelete
  6. Ite ainakin hyödyin eniten vanhoista yo-tehtävistä kirjoituksiin valmistautuessa. Abitreenit-sivustolta löytyy vanhoja yo-kokeita ja kannattaa yrittää vaikka ranskalaisin viivoin listata asioita, mitä kysymyksiin vois vastata. Ainakin sen lukemisen tukena nää toimii paremmin kuin hyvin ja meillä kertauskurssitkin vedettiin tällä tyylillä läpi - ei tuu sit kirjotuksissa uutena et miten laajasti pitää kysymyksiin vastata ja millaisia ne kysymykset ylipäätään on :-) Moniin kysymyksiin kun voi yhdistellä asioita eri kursseilta niin vanhojen kokeiden kautta voi harjoitella sitäkin. Tsemppiä luku-urakkaan :-)

    ReplyDelete
  7. Haha eikä ihanii kuvii :D onks sun niinku oma äidinkieli Venäjä ja sun toinen kieli suomi? o:

    ReplyDelete
  8. oks tossa seinässä oikeesti nuotteja vai ookko muokannu noi siihen? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kai sellanen tapetti mis on nuottei... :D

      Delete
  9. voi eikä älä muistuta kirjotuksista :-D itelläkin olis syksyllä terveystieto kirjotettavana ja oon kans ihan hukas lukemisen kans...

    ReplyDelete
  10. Tään tytön on nyt pakko tarttua härkää sarvista ja kertoa pari vinkki vitosta, nimimerkillä kevään ylioppilas 2014! Haha, muistan sen tuskan, kun ei tiennyt yhtään mistä aloittaa ja mihin lopettaa. Kaiken a ja o on KOKONAISUUS. Lue reaalin kirjat ensin läpi yhteen kertaan siten, ettet keskity niinkään mihinkään yksittäisiin käsitteisiin, vaan nimenomaan käsityksen luomiseen siitä, mistä on kyse, ja mitä on luvassa. Tämän jälkeen lue kirjat toiseen kertaan huolella keskittyen kokonaisuuden ymmärtämiseen. Moni tekee juuri sen virheen, että pänttää käsitteitä aivan liiallisuuksiin, ja se, minkä vuoksi tämä on huono tekniikka: ylioppilaskirjoituksissa mitataan sitä, miten SOVELLAT tietoa. Eli kokonaisuudet haltuun, niillä pärjää! Täällä napsahti L ihan vaan sillä, että hallitsin asiakokonaisuudet ja osasin soveltaa tietoa. Hyvin se menee, kun luottaa itseensä! :) Tsemii!
    http://milkainnamaaria.blogspot.fi/

    ReplyDelete
  11. Valmistuin ylioppilaaks tänä keväänä ja terveystiedon kirjotin jo kakkosvuoden syksyllä.. Ensimmäisenä kirjotettavana ne kolme kirjaa tuntu ylivoimaselta, en "osannut lukea" oikein ja pitkitin hommaa koko ajan. Kirjotin C:n. :'DD Sun kannattaa ehdottomasti tehä lukusuunnitelma (!!), koska se auttaa pysymään kärryillä. Myös jonkinlaista lukupäiväkirjaa kannattaa pitää samalla, josta näkee mikä on luettu perusteellisesti ja mikä vähän huonommin..Helpottaa kertaamista. Tee muistiinpanoja kans samalla, ite ainaki opin selkeesti paremmin ite kirjottamalla kun lukemalla niin mun kohalla tuo tepsi. (: Tsemppiä!

    http://fuck-growing-up.blogspot.fi/

    ReplyDelete
  12. Valmistuin ylioppilaaksi nyt keväällä 2014 ja kirjoitin terveystiedon viime syksynä. Sain M, pistettä vaille E.... Aloitin lukemisen noin kuukauden ennen kirjoituksia.

    Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa katsella aiempia yo-kokeita. Harvemmin kysytään asioita joita viime kokeessa on kysytty. Vanhoja kokeita silmäilemällä hahmottaa vähän minkä tyyppisiä tehtäviä on ja millaisia aiheita tehtävissä usein pyörii. :) Kannattaa myös miettiä, mikä on itselle mukavin tapa opiskella: lukea ääneen, tehdä muistiinpanoja tai erinlaisia kaavioita tai vaikka alleviivata kirjan tekstejä. Itse koin parhaaksi ajatuskartat. :)

    Terveystieto on onneksi suht koht helppo ja siitä selviää maalaisjärjellä! Muista aina tehtävissä selittää kaikki asiat ja anna muutama esimerkki. :) Paljon tsemppiä luku hetkiin!

    ReplyDelete
  13. Ei kannata ainakaan liikaa stressata! Itse luin kerran kirjat läpi ja kirjoitin terveystiedosta E:n ja muistakin aineista C-E, vaikka olin lukiossa ihan keskiverto oppilas tai jopa sitä huonompi :D Luin sillon kun kerkesin, ilman mitään tiukkoja aikataulutuksia tai 8h rupeamia. Huomasin, että mulla meni ylipäätään kirjotukset paremmin kuin monilla sellasilla kavereillani jotka lukivat hulluna ja stressasivat kirjotuksia koko vuoden.

    Ei ne kirjoitukset kuitenkaan ole mikään maailman vakavin juttu, vaikka abivuonna siltä saattaakin tuntua :)

    Varsinkin tt:ssä kannattaa käyttää paljon maalaisjärkeä esseitä kirjoittaessa ja sitä perustietoa, jota jokaisella jo valmiiksi terveysasioista on olemassa ilman kirjojakin.

    Onnea nyt tulevaan ja muista säästää voimia pääsykokeisiin lukemiseen mielummin, jos haet jonnekkin mikä lukemista vaatii :)

    ReplyDelete
  14. Ohjesääntö 1.ÄLÄ stressaa. Syksyn kirjoitukset ovat lastenleikkiä kevääseen ja uuvutat itsesi jo valmiiksi jos nyt stressaat liikaa. Älä tee tiukkoja aikatauluja ja muista muukin elämä.

    ReplyDelete
  15. Näin yliopisto-opiskelijana, jolla tentit usein reilut 1000s sanoisin ensin miettimään ja testaamaan että mikä lukutekniikka sopii juuri sinulle, opitko parhaiten tekemällä muistiinpanoja, kuuntelemalla vai esim vain lukemalla. Sitten lukusuunnitelma, jota kannattaa tarkastaa esim viikoittain ja tarvittaessa muuttaa. Lukiessa ensin huomio ja opettelu pääpiirteisiin ja siitä sitten pikkuhiljaa pienempiin yksityiskohtiin. Tsemppiä! :)

    ReplyDelete
  16. ! Muista tarkastella asiaa aina monesta näkökulmasta:
    - psyykkinen/fyysinen/sosiaalinen
    - vaikutukset yksilöön/yhteisöön/globaalilla tasolla
    - positiiviset ja negatiiviset vaikutukset
    - mitkä asiaan vaikuttaa, ja mihin asia vaikuttaa (syy-seuraus -suhteet)

    Tossa ainakin mitä mulla nyt äkkiseltään tuli mieleen.. Tsemii kovasti!

    ReplyDelete
  17. Ei kannata stressata terveystietoa! Itse en sitä kirjoittanut, kun olin kiinnostuneempi psykasta ja halusin vaan yhen reaalin. Mutta tosiaan mun pahimmat lusmuilija kaverit jotka ei istunu kun pari kertaa kirjastossa sai kaikki ämmät terveystiedosta vaikka ei tosiaan tuhlannut aikaa lukemiseen (viimeset pari viikkoa ennen koetta). Itse istuin joka pv 5 tuntia kirjastossa, harrastin ja kävin töissä niin syksyllä ei oikein jäänyt aikaa sosiaaliselle elämälle. Keväällä onki kivempi kun on lomat niin ehtii hyvin lukea ja myös rentoutua..
    Terveystieto on muuten semmonen aine, että jos on yhtään maalaisjärkeä ja lehtiä yms lukenut niin aina saa jotain tekstiä kirjotettua. Tietysti plussaa saa jos osaa soveltaaa muista aineista kuten bilsa, psyka teorioita tukemaan omia selityksiä esim jos siellä nyt vaikka kysyttäisiin unen tärkeydestä vois selittää vaikka biologian näkökantaa miten se vaikuttaa aivoissa tms. Tsemppiä :)

    ReplyDelete